XZONE® MINDHUNTERS™ : Ловци н@ мисли
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
xzone logo

Здравейте Приятели!

Добре дошли в общността XZONE® MINDHUNTERS™ : Ловци н@ мисли.

Ние, екипът на XZONE®, Ви приветстваме при нас и се надяваме, че тук ще преоткриете силата на думите и ще прекарате безброй незабравими безценни приятни и ползотворни мигове на лов з@ мисли & съзнания™.

Малък жокер

Тук събираме, развиваме, изграждаме, съхраняваме и заразяваме с усмивки, позитивизъм и настроение. Уловете силата на човешката мисъл с думи!

Пуснете ме да вляза!!!

Вече член на Общността XZONE®?

Потребител:

Парола:

Запомни ме?

Забравих си паролата. Помощ?!

Все още не си се присъединил към XZONE®?

Докосни се до необятния творчески свят на Ловците н@ мисли, където единственото ограничение е твоето въобръжение!

• Леснo!
  • Бързo!
  • И Достъпно!
  • Искаме твоето мнение! То има значение!

Не чакай повече, а се присъедини към нас и стани част от великия проект на екипа на XZONE® TEAM!

Регистрирай се сега!

Сподели и препоръчай тази тема!

XZONE® T.O.S.: Общи Правила Кой-Какво-Кога-Къде & Защо е XZONE®?..

N.B! Споделете и препоръчайте свободно настоящата тема в социалните мрежи =>>> INFO

Ноември 2024
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Календар Календар

ЗА... Любопитството...

5 posters

Go down

ЗА... Любопитството... Empty ЗА... Любопитството...

Писане by Waterlilly_charley Пет 18 Сеп 2009, 14:57

"Любопитството погубило котката", казват... Но дали наистина е така?.. ЗА... Любопитството... 95542
Дали не ни помага да напреднем в живота?..
Не ни ли помага да опознаем света около нас?
Дали е толкова лошо да опиташ от всичко в живота?
Както добри, така и лоши неща?..
Да разбереш кой си и какво ти харесва?..
Какво мислите вие по въпроса?
Waterlilly_charley
Waterlilly_charley
Прохождащ писар
Прохождащ писар

Зодия : Aquarius
Female
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba100 / 1000 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

Върнете се в началото Go down

ЗА... Любопитството... Empty Браво :)

Писане by Deo Пет 18 Сеп 2009, 23:26

Най-напред бих искал да поздравя изобретателят на темата good_posting
Сега по темата... Любопитството... е порок.
Ще илюстрирам това със следното:

"- Вие...Мая ....не знам си коя .... ли се казвате?
(Действието се развива в подлеза на НДК. Примерно.)
- Не, не...
- А, ...просто Мая...
- Не, не съм дори Мая.
В това време тролеят отваря врати и аз с подскок вътре. Жената след мен:
- Ама вие не сте ли работили във Фармахим?
- Не, не съм.
Жената невярващо ме гледа.
- А не сте ли депутатката..." headbang
И т.н.

Ние, българите, сме любопитен народ. Някои мислят, че това е защото сме будни, отворени към света и природно интелигентни хора. Други - че това се дължи на простотия и лошо възпитание. Склонен съм да се съглася на 95% с второто.
Ние, българите, обичаме да "зяпаме". Да, просто да "зяпаме". Ще се спънем, но не спираме. "Зяпаме" в количките на хората в Билла и Метро, "зяпаме" в прозорците, "зяпаме" в колите, в магазините - нищо не пропускаме. Кой, какво, кога, защо и как? Трябва всичко да знаем. Винаги.
Любопитството, изглежда, е обратно пропорционално на големината на населеното място - колкото е по-малко, толкова е по-голямо любопитството. Човек би казал, че е начин на живот или единствено развлечение за местните хора.
Дотук нищо лошо, но то по-скоро и често преминава в нездраво любопитство. Българинът дори наднича в чуждия живот, в чуждите чаршафи, прекрачва тънката граница на личното пространство на другия. Кой кога се прибира вечер, кой с кого спи, какви торби носи с покупки, каква кола кара, какво пране простира, каква дограма е сложил в жилището си, как се облича - всичко е предмет на оживени разисквания. И на много семки (всъщност само шлюпките остават след дебатите).
Мисля си, че може би тъкмо любопитството определя и огромния интерес на българския народ към предавания като Биг Брадър, Хванати в изневяра, Сървайвър, Стани богат, Цената на истината и други подобни.
В същото време българинът не проявява и грам любопитство към такива щекотливи теми като застрояването в Рила, Иракли, устието на Камчия, Странджа, бетонирането на Черноморското крайбрежие и на зимните ни курорти, унищожаването на природата ни и на всички безобразия, които се вършат в чудесната ни страна.
Любопитно, а?
Може би любопитството е от топлата ни южняшка кръв. Всички южни народи са по-любопитни от северните.
Обаче - странни хора сме ние, българите! Любопитни, но пък и сърдечни и топли!
pearl
Deo
Deo
Xz©ne™ CE®
Xz©ne™ CE®

Male
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba1033 / 10033 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

ЗА... Любопитството... Empty Re: ЗА... Любопитството...

Писане by Waterlilly_charley Пет 18 Сеп 2009, 23:33

а любознателността не е ли вид любопитство?... какво ще кажеш по въпроса, Део?..
иначе не бях замисляла върху тази част...
Waterlilly_charley
Waterlilly_charley
Прохождащ писар
Прохождащ писар

Зодия : Aquarius
Female
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba100 / 1000 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

Писане by Dessie Пон 05 Окт 2009, 00:02

Явно може да се разглежда по различни начини темата, защото в първия момент и аз не свързах любопитството с нищо отрицателно. Абсолютно адмирирам любопитството, любознателността и желанието да се експериментира и не само, ами и ако го отрека, значи, че отричам прогреса и самоусъвършенстването. Може би ние, българите сме си присвоили И ТАЗИ думичка, за нещо съвсем различно и типично за нас, както Део го описва. Обаче, в интерес на истината, тези сеирджийски предавания, не са български, което означава, че всички хора си приличаме по това, че обичаме да гледаме подобни неща. Но когато го правим, всеки от нас се поставя на мястото на другия и разсъждава как би постъпил той, това са нещата от живота, предоставени като една симулация за нас, зрителите, тоест една тренировка, едно задаване на въпроси за самите нас, на които не бихме се сетили да си отговорим по принципbiggrinn Ако искаш, се учиш от тях и се самоусъвършенстваш. Може би гледам много розово на нещата, но пак се оказва, че любопитството е положително явление, защото ни сблъсква с добър и лош опит, което е по-добре от никакъв.
Dessie
Dessie
Вещ философ
Вещ философ

Зодия : Aries
Female
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba102 / 1002 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

Писане by Lagrima de Oro Вто 02 Ное 2010, 00:19

"Дайте на народа хляб и зрелище". Толкова ни трябва на нас - да ни покажат поредното извращение или мръсотия, ние възмутено да цъкаме с език и да чакаме още по-жадно следващията "епизод" на помията. Не говорим само за предавания, а за живия ни живот, псевдо-таблоиди, "жълти" вестници, клюкарски сайтове и пр. Съгласна съм, че нездравото любопитство към чуждия живот и най-вече материални придобивки расте в обратнопопорционална зависимост от размера на населеното място. Но и не може да е иначе на места, където всички се познават, incognito е функция на големия град... А да се върнем на първоначалната идея за любопитството - да, аз смятам, че то е път към прогрес и самоусъвършенстване, защото никой насила няма да ти даде, ако не тръгнеш сам да търсиш. Да откриваш и преоткриваш света и собствените си граници и възможности е полезно и ценно. Така че "ЗА" любопитството, с уговорката, че не говорим за клюкарство.
Lagrima de Oro
Lagrima de Oro
Ценен кадър
Ценен кадър

Зодия : Gemini
Female
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba101 / 1001 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

Писане by Ray Пет 01 Апр 2011, 11:45

Любопитството за мен няма нищо общо с клюкарството, което са всички тези тип да видиш какво има в чуждата паница. За мен любопитството е огромен плюс. Че е убило котката е вярно-моята 2 пъти полюбопитства какво е да се хвърлиш от 3тия етаж, но уви нищо й няма. Това се дължи обаче на други неща :))
Клюкарстването е обратната страна на монетата на любопитството. За пример съседката ми: знае кой кога се е нанесъл, с кой живее, кой се е разделил с този, с който живее, кой каква кола кара, кое е паркомястото му, кой си е платил месечната такса на входа, който не е-защо не е. Предполагам, че и други подробности знае, но не ми се иска да знам даже какви. Направо й се чудя на жената как успява да побере толкова информация. Клюкарството за мен означава, че живота ти е адски скучен и затова постоянно гледаш и коментираш чуждия. Не го разбирам и не го споделям, въпреки че казват, че е типично за жените и все пак едно е да споделиш с приятелки нещо приятно или да им се повайкаш за нещо неприятно и съвсем друго е да дискутираш третия братовчед на съседа ти в съседния вход на 5тия етаж, вляво и защо не е успял брака на сеста му.
Любопитството за мен значи да си задаваш въпроса "Защо?" и да искаш да знаеш как работят нещата. Примерно, любопитството е най-илюстрирано при децата. Едно дете отива и гледа в продължение на час как мравките си събират трохички и ги пренасят, отива и пита хлебаря как се прави хляба, изслушва някой дядо, който му обяснява защо кравата трябва да се дои всеки ден или забравя за времето, докато бърникаа в старото развалено радио, за да види как са свързани всички кабелчета. Това за мен е любопитство, а не клюкарстването прерастнало във висша форма на едва ли не задължителен "добродетел" в квартала. Затова и децата постоянно питат ли питат, докато не станат възрастни и не започнат само да предполагат, без изобщо да питат и да си създават хиляди проблеми и главоболия като си вярват на предположенията. А възрастните пък хич и не обичат да отговарят на детските въпроси, защото ги намират за глупави и ненужни. Някой някога беше казал, че глупав въпрос няма. Но уви... никой не се сеща за това...
Ray
Ray
Почетен мембър
Почетен мембър

Зодия : Cancer
Female
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba1021 / 10021 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

Писане by Deo Пон 04 Апр 2011, 10:54

И какво излиза сега - общо взето си съществуват и двата феномена паралелно. Все пак ми се струва, че най-важното е да умеем да ги разграничаваме и идентифицираме правилно, защото границата е тънка - има си "изобретателно" любопитство - любознателност, чуденка - как работи това или онова, да разберем, да го подобрим, "просто да го направим", което пък води до провал... или прогрес!.. макар и провалът да е вид прогрес - според зависи; но от друга страна на това "конструктивно любопитство" по нищо не отстъпва и нездравото любопитствоЗА... Любопитството... 409247

Последната промяна е направена от Deo на Сря 13 Апр 2011, 11:16; мнението е било променяно общо 1 път
Deo
Deo
Xz©ne™ CE®
Xz©ne™ CE®

Male
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba1033 / 10033 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

Писане by Ray Сря 13 Апр 2011, 10:40

Хехе, Део така се изказа, че направо заключи темата ЗА... Любопитството... 538399
И не смятам, че има 'провал', все пак като казали на Едисон, че се е провалил хиляди пъти, докато създаде крушката, той отвърнал, че нито веднъж не се е провалил, а просто е открил хиляди начини по които не се създава крушка. :) Всичко е въпрос на гледна точка, винаги. Според мен има нещо, което се забравя за любопитството-това, че то зависи от %-та 'природна интелигентност', т.е. онази, с която си роден, а не тази която заучаваш в училище и т.н. Едни хора са родени с голям % природна интелигентност, за тях когато са малки казват 'будно дете', а други са си просто леко природно ограничени. Те също могат да са интелигентни и да имат добри резултати в нещата си, но сякаш имат някаква граница-т.е. стигат до едно ниво и не могат да продължат нагоре. А може би просто се задоволяват с малко. В крайна сметка изобретенията и откритията са правени винаги от 'налудничави' (според околните) любопитни хора, които се чудят 'ами ако?' ... ЗА... Любопитството... 830614
И все пак замислете се къде щяхме да сме сега ако го нямаше любопитството на Галилей, Колумб, Нютон, Айнщайн, Тесла, Едисон, Мария Кюри и т.н. хора, които са били достатъчно Любопитни, за да пожелаят да изпробват някаква налудничава идея на практика или усещайки, че нещо не е наред да се опитат да оправят нещата или да докажат това, което смятат за правилно (примерно, че земята не е плоска и морето не изтича в нищото на края на света ЗА... Любопитството... 95542 ).
А малките хорица ще си шушукат зад гърба им с тяхното вечно мнение по всички въпроси, но ако откривателите отделяха от времето си, за да им се впечатляват, то те никога нямаха да имат време да направят нещо друго. А и имаше една много хубава приказка: Когато хората говорят за теб, значи всичко е наред. Когато обаче спрат, значи има нещо нередно. ЗА... Любопитството... 20950
Ray
Ray
Почетен мембър
Почетен мембър

Зодия : Cancer
Female
Общ рейтинг :
ЗА... Любопитството... Pollba1021 / 10021 / 100ЗА... Любопитството... Pollba11

Писане by Sponsored content

Sponsored content

Върнете се в началото

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите